מאמרים

יפוי כח מתמשך במרכז

מהו יפוי כוח מתמשך במרכז? למי הוא נועד? איך עושים?

מאת: עורך דין ונוטריון ינון ברקאי

כיום אנו אנשים בריאים הן גופנית והן נפשית ואנו יכולים לקבוע בעצמנו את כל עניינו. הבעיה מתחילה כאשר מצבו משתנה לרעה ואנו לא יכולים לקבוע את עניינו בעצמנו וקרובי משפחתנו נקלעים לבעיה .

יפוי כח מתמשך במרכז

אז מה עושים?

ייפוי כוח מתמשך במרכז הוא מסמך משפטי הנעשה על ידי עורך דין. המסמך מאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18), לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר לא יוכל לטפל בכך בעצמו. זאת בתנאי שהוא מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ייפוי הכוח המתמשך במרכז.

האדם (הנקרא "הממנה") בוחר מרצונו בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה (הידרדרות במצבו). הידרדרות במצבו יכולה לנבוע כתוצאה מתאונה, מחלות זקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית ומוגבלות שכלית העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם.

הדרך לעשות זאת הינה על ידי מינוי של מיופה כוח שיהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעינינו בעצמו.
הממנה יכול לתת ייפוי כוח מתמשך במרכז לכלל ענייניו, האישיים (כולל הרפואיים) והרכושיים או לחלקם.

על מיופה הכוח לפעול על פי הנחיות הממנה. עליו לחתום ולאשר בכתב בפני עורך דין (או בפני בעל מקצוע בייפוי כוח רפואי) את הסכמתו לתוכן ייפוי הכוח המתמשך, לרבות ההנחיות המקדימות הנכללות בו. במקרים שההנחיה היא בלתי אפשרית לביצוע, בלתי חוקית או כאשר ביצועה יפגע פגיעה חמורה בממנה – אסור למיופה הכוח לפעול לפיה. במקרה כזה הוא יכול לפנות לבית המשפט ולבקש ממנו לתת הוראות כיצד לפעול. 

 

מינוי מספר מיופיי כוח


אדם יכול להחליט על מינוי מיופה כוח יחיד וכן על מינוי מיופה כוח חליפי למקרה שמיופה הכוח הראשון לא ירצה או לא יוכל לפעול בשמו. כמו כן הוא יכול למנות מספר מיופיי כוח. ניתן וכדאי לקבוע אם מיופיי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מהו היקף הסמכויות והאחריות של כל אחד מהם וכן מי יכריע במקרה של מחלוקת ביניהם.
 

יפוי כוח מתמשך במרכז בעניינים אישיים


מתייחס לרווחתו האישית של האדם, לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לבריאותו, לענייניו הגופניים, הנפשיים או החברתיים.
עניינים אישיים כוללים גם עניינים רפואיים, ניתן לערוך "ייפוי כוח מתמשך רפואי" לעניינים הבריאותיים בלבד.


 
יפוי כוח מתמשך במרכז בענייני רכוש


מתייחס לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם.
הממנה רשאי להסמיך את מיופה הכוח לקבל החלטות עתידיות בשמו, כולל שיקול דעת לגבי תוכנן. לחילופין, הממנה יכול לפרט מהו רצונו לגבי ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים  באמצעות קביעת "הנחיות מקדימות".
דוגמא: הממנה יכול לקבוע בענייניו האישיים הרפואיים את סוג או זהות המטפל המועדפים עליו או לקבוע בענייניו האישיים שמקום מגוריו בעתיד יהיה ביתו וכי המעבר לסידור חוץ ביתי יעשה בנסיבות מסוימות בלבד או לקבוע במסגרת הטיפול בענייניו הרכושיים כי מיופה הכוח ימכור או ישכיר את ביתו בעת נסיבות מסוימות או להנחותו להשקיע את כספיו בדרך מסוימת.


 
אנשים מיודעים או פיקוח


הממנה רשאי לקבוע "אנשים מיודעים" שיקבלו מידע או דיווחים ממיופה הכוח על החלטות שקיבל או פעולות שביצע או לקבוע שהאפוטרופוס הכללי יפקח על מיופה הכוח.


 
קבלת שכר על ידי מיופה הכוח


הממנה רשאי לקבוע בייפוי הכוח כי מיופה כוח יהיה זכאי לקבל שכר. במקרה כזה יהיה עליו לקבוע גם את היקף השכר.
מיופה הכוח זכאי להחזר הוצאות סבירות שהוציא עבור הממנה במסגרת מילוי תפקידו. 

 

משרד עורכי הדין ונוטריון ינון ברקאי ושות' מתמחה בעריכת יפוי כח מתמשך במרכז, בדיני ירושה, עיזבונות וצוואות. במשרד מנוהלים תיקים מכל הסוגים כגון עריכת צוואות, קבלת צו ירושה, קבלת צו קיום צוואה, ניהול עיזבונות וכד'. בנוסף, מתמחה המשרד בניהול המורכבויות תוך ניתוח הראיות ובניית התיק המשפטי וזאת בשיתוף עם הלקוח. 

 

 

עורך דין ונוטריון ינון ברקאי

מייל:   yinon@barkai-law.co.il

אתר אינטרנט: https://www.barkai-law.co.il

טל': 03-5050890; פלא' 050-9977607; פקס: 072-2447310

* כל הזכויות שמורות לעורך דין ונוטריון ינון ברקאי.

* אין באמור במאמר זה כדי להוות ייעוץ משפטי.

קידום אתרים אורגני
דילוג לתוכן