החשיבות שבעריכת הסכם ממון
מהו הסכם ממון ?
הסכם ממון הוא חוזה ייחודי, הנכרת בכתב בין בניה"ז, בין אם הם נשואים או לאו. ההסכם מסדיר בין בני הזוג את כל ענייניהם הרכושיים. הסכם זה צופה פני עתיד ותוכנו רלוונטי במקרה של פירוד, גירושין, או חס וחלילה פטירת מי מהצדדים אשר במקרה זה מגדיר מהו עזבונו של אותו צד אשר נפטר. למעשה הסכם הממון בא במטרה להסדיר מחלוקות עתידיות שעשויות לצוץ במקרה של קרע בין הצדדים. הסכם הממון יכול לקבוע מה יעלה בגורלו של רכוש שהיה בבעלות מי מהצדדים ערב תחילתו של הקשר או ערב נישואין ומה יהא עם הרכוש, אשר נצבר יחד במשך תקופת החיים המשותפים.
בני זוג שמעדיפים לא להתחלק ברכושם לפי חוק יחסי ממון, תשל"ג 1973, יכולים לערוך הסכם ממון שיקבע את החלוקה הרצויה להם. החוק החל על בני זוג שנישאו לאחר 1.1.74 וקובע כי כאשר מגיעים הנישואין לקיצם אזי זכאי כל צד למחצית שווים של כלל נכסי הצדדים אשר צברו במהלך הנישואין, לרבות: נכסי נדל"ן, מקרקעין, רכבים, זכויות כספיות כגון קופות גמל, ניירות ערך, תוכניות חיסכון, זכויות פנסיה, קרנות השתלמות ועוד.
מי מאשר את הסכם הממון?
יש לאשר את ההסכם בבימה"ש לענייני משפחה או בבית דין דתי מוסמך לענייני נישואין וגירושין. בית המשפט או בית הדין ייתנו את האישור רק לאחר שיווכחו שבני הזוג עשו את ההסכם או את השינוי בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ואת תוצאותיו. הסכם ממון שנכרת לפני הנישואין יכול שיאומת בידי נוטריון לפי חוק הנוטריונים, ובלבד שהנוטריון נוכח שבני הזוג הניצבים בפניו עשו את ההסכם בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו.
האם ניתן לבטל הסכם ממון?
כעיקרון, הסכם ממון הוא למעשה חוזה. כמו כל חוזה אחר, ביטולו דורש הסכמה הדדית או הוכחת סיבה הגיונית ע"י צד אחד. סיבה זו יכולה להיות מרמה או הטעיה, טעות או כל פגם מהותי אחר בהסכם. בהתייחס להלכה הפסוקה, הסכם שאושר וקיבל תוקף של פסק דין ממזג בתוכו שתי "תכונות": הסכם ופסק דין, המשליכות גם יחד על אופן ביטולו, שכן חלים עליו גם החוזים וגם דרישות דיוניות בקשר למעמדו כפסק דין. בע"מ 1242/04 פלוני נ' פלונית- ערעור על הליך אישור הסכם ממון- הערעור התקבל ובימה"ש פסק:
- התערבות בית המשפט בהליך שיפוטי של הסכם הממון היא נדירה.
- יש להקפיד על דרישות מהותיות ופרוצדוראליות טרם אישור ההסכם.
- יש להקפיד שבעתיים כאשר מדובר בהסכם חריג וחד-צדדי.
- מתן תוקף של פס"ד לכול הוראות ההסכם, כולל חריגים, מעיד על תשומת לב לתוכן ההסכם.
- עדיף לדחות אישור הסכם עד שיתבררו תנאיו, מאשר הסכם מוקדם שיכול שיהיה בו סכסוכים עתידיים.
- אין חובה על בית המשפט לאשר כל הסכם וליתן לו תוקף של פסק דין.
ניתן לבטל הסכם מן הטעם של חוסר תום לב בהתאם להוראות סעיפים 12 ו 39 לחוק החוזים, אשר לפיהם על אדם לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב במו"מ לקראת כריתת הסכם ובעת כריתתו.
מדוע חשוב לקחת עורך דין בכדי לערוך את ההסכם?
כדאי להיוועץ בעורך דין בעת עריכת הסכם ממון שהוא מומחה בתחום, על מנת שניתן יהיה לשקול מה הם הנושאים והתחומים בהם יעסוק ההסכם ומה יהיו העקרונות עליהם הוא יתבסס. כמו כן, חשוב שהסכם הממון ינוסח בבהירות כדי למנוע פתח לפרשנויות שונות של הצדדים להסכם. חשוב להבין היטב את הוראות ההסכם ולוודא שהינן עומדות בקנה אחד עם רצונות שני הצדדים.
עורך דין, מגשר ונוטריון ינון ברקאי
טלפון: 03-5050890
סלולרי: 050-9977607
פקס: 072-2447310
מייל: yinon@barkai-law.co.il
אתר אינטרנט: www.barkai-law.co.il
* כל הזכויות שמורות לעורך דין ונוטריון ינון ברקאי.
* אין באמור במאמר זה כדי להוות ייעוץ משפטי.